{ "title": "Beyaz Peynir Protein", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/beyaz-peynir-protein.jpg", "date": "21.01.2024 05:14:12", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Beyaz peynir proteini saç telinden tırnaklara kadar bütün hücrelerin mühim tek fonksiyonel ve yapısal bileşeni olan besinlerdendir. Vücudun ürettiği enerjinin tahmini %10-15'i, gıdalar yöntemiyle edinilen proteinlerden gelmektedir. Bilhassa çocukluk çağında yeterlidir miktarda protein kullanımı sıhhatli tek gelişme amaçlı mühimdir. Yetişkinlerde ise enerjinin yanında hücrelerin onarımı amaçlı de proteine gereksinim vardır.

Bütün hayvan ve nebat hücreleri tek miktar protein içermesine karşın, besinlerdeki protein ölçüsü çok fazla çeşitli kıymetlerde olabilmektedir. Beyaz peynir, A B2 ve B12 vitamini; kalsiyum, fosfor, çinko minerallerinden zengin olan, protein muhtevası fazla tek besindir. Bu sayede kemik ve diş sıhhati açısından mühimdir. İçeriğindeki konjuge linoleik asit ile kansere karşın koruyucudur.

Hayvansal Protein

Hayvansal gıdalardan edinilen proteinler, vücudun gereksinim duyduğu anında hemen bütün amino asitleri içeren. Fakat kırmızı et, dik oranda protein içermesine nazaran temkinli tüketilmedir, nedeni ise berbat kolesterole (LDL kolesterol) yol açan doymuş yağ açısından da zengindir. Fazla miktarda miktar da doymuş yağ içeren besinlerin itinalı şeklinde tüketilmesi, en başta kalp hastalıkları olmak üzere birtakım diğer hastalıklara yakalanma rizikosunu arttırır. Kırmızı ete benzer şeklinde, tekrardan protein açısından zengin olan fakat ek olarak az yağ içeren tavuk, hindi benzeri kümes hayvanları ve balık yiyebilirsiniz. 2007 senesinde Kanser Denetim Fonu açısından yayınlanan rapora yönelik, kırmızı et kullanımı kişi başına haftada 500 gram pişmiş et (750 gram çiğ et) ile sınırlandırılmalıdır. İşlenmiş etlerin kullanımı ise (Sosis, salam, pastırma, hamburger eti, fast liste food tavuk, kavurma gibi) önerilmemektedir.

Kırmızı et ve kümes hayvanları dahil olmak üzere olmak üzere, çok fazla az miktarda et tüketiyorsanız ya da hiç tüketmiyorsanız, beslenmenize protein açısından zengin olan sebzeleri eklemelisiniz. Nebatlar, hayvansal gıdalar benzeri beden amaçlı gereken bütün amino asitleri içermez, bu sebeple tüketilen sebzeler sıkı dengelenmeli ve gereksinim duyulan amino asitler yönden uyumlu tek rejim düzeni oluşturulmalıdır. Soya mahsulleri, baklagiller, fasulye, birtakım yemişler ve tahıllar bitkisel protein açısından zengin olan gıdalar içerisindedir.

Günde Ne Kadar Protein Alınmalı?

Sağlık uzmanları, erkekler amaçlı 55,5 gram, bayanlar içinse 45 gram proteinin gündelik gereği karşılamaya yeterlidir olacağını belirtiyorlar. Gün içerisinde bir liste 2 öğün, protein açısından zengin olan yiyecekler yiyecek bu miktarlarda protein almanızı sağlayacaktır. Türk mutfağında en fazla yenebilen yemekler düşünüldüğünde ihtiyaçtan fazla miktarda protein tükettiğimiz söylenebilir. Çocukların gereksinim duyduğu protein ölçüsü ise yaşa ve kiloya ilişkili şeklinde değişmektedir. Aşağı yukarı tek ölçüt sunmak gerekirse; 4-6 yıl arası normal kilodaki çocuklar 22 gram, 7-10 yıl arasındaki çocuklar gün içerisinde 28 gram protein tüketmelidir. Elbette bu proteinin alındığı kaynağın kalitesine İlgi edilmelidir.

Protein Açısından Zengin Olan Besinler

Aşağıdaki listede dik miktarda protein içeren, az yağlı besinleri inceleyebilirsiniz. Fakat bu liste protein açısından zengin olan hayvansal ve bitkisel gıdaların tam listesi değildir. Arkadaşımızın sıhhat şartlarına ilişkili şeklinde bu listede yer alan birtakım besinlerin tüketilmesi mahzurlu olabilmektedir. Bu sebeple rastgele tek hastalık sebebiyle itinalı ilaç kullanıyorsanız protein açısından zengin olan rejim düzeni amaçlı tek uzmana danışmanızı öneririm.
" } ] }