{ "title": "Bitkisel Proteinler", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/bitkisel-proteinler.jpg", "date": "20.01.2024 22:16:42", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Bitkisel Protein, Protein, saç telinden tırnaklara kadar bütün hücrelerin önemli olan fonksiyonel ve yapısal hücre bileşeni olmaktadır. Vücudun üretmiş olduğu enerjinin yaklaşık %5-%15'i, gıdalar aracılığıyla alınan proteinlerden alınır. Özellikle de çocukluk döneminde yeterli olarak protein maddesi tüketimi sağlıklı bir gelişim için oldukça önemli olan bir husustur. Yetişkin kişilerdeyse enerjinin yanı sıra hücrelerin onarımında proteine ihtiyaç duyulur. Bütün hayvan hücreleri ve bitki hücreleri bir miktar protein maddesi içermesine karşın, besinlerdeki protein miktarı çok farklı değerlerde olmaktadır. Proteinler organizmanın hücre yapısı örgüsünü oluşturan organik maddelerden oluşur. Amino asitlerin belirli olan türlerde, belirli oranlarda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine kovalent bağlanmasıyla oluşmuş maddelerden oluşurlar. Bitkisel protein amino asitlerin polimerleri olmaktadır. Canlı hücrelerin ana maddesini meydana getiren genellikle sülfür, oksijen ve karbon maddeleri bulunan amino asit birleşiminden meydana gelen yumurta akı, et, süt ve buna benzer yiyeceklerde var olan karmaşık yapılı doğal maddelere protein adı verilir. Proteinler hücrelerdeki tüm biyolojik olayların yapı taşı olarak bilinir. Hücreler içerisinde meydana gelen olaylar yüz binlerce farklı proteinin kendilerine verilmiş olan görevleri yerine getirmeleriyle gerçekleşir. Bitkisel protein, büyümeyi ve gelişmeyi sağlar, hücresel yapıların meydana gelmesinde büyük rol oynar, bazı hormonlar ve enzimlerin üretilmesinde gerekli görülür, hastalıklara karşı savaşan maddeleri meydana getirir, vücut için bir enerji kaynağı görevindedir, bitkisel olan proteinlerin önemi organizma için üstlenmiş oldukları görevler açısından temel bir anlam taşımaktadır.

Kırmızı et tüketimi ve kümes hayvanları dahil olmak üzere, çok az miktarda et tüketimi gerçekleştiriyorsanız veya hiç bunlardan tüketemiyorsanız eğer beslenmenizin düzenli olması için bitkisel protein açısından zengin olan sebzeler tüketmeniz gerekir. Bitkisel proteinler, hayvansal gıdalar gibi vücut için gerekli olan tüm amino asitleri içermemektedir, bu nedenden dolayı tüketilen sebzeler iyi bir şekilde dengelenmeli ve ihtiyaç duyulan amino asitler açısından uygun bir diyet programı hazırlanmalıdır. Soya çeşitleri, baklagiller, fasulye, bazı yemişler ve tahıl ürünleri bitkisel protein açısından zengin gıdalar arasında olmaktadır.

Bitkisel Protein Oranları
Bitkisel Protein Günlük Ne Kadar Alınmalı

Sağlık uzmanları bitkisel protein maddesini erkekler için 55.5 gram olarak, kadınlar için de 45 gram olarak günlük ihtiyacı karşılamaya yeterli olacağını belirtmektedirler. Günlük 1-2 öğün, protein bakımından zengin bitkisel yiyecekler tüketilmesi bu miktarlarda protein alımını gerçekleştirir. Türk mutfağında en çok tüketilen yemekler düşünüldüğü vakit ihtiyaçtan fazla protein maddesi tükettiğimiz belirir. Çocukların ihtiyaç duyduğu bitkisel protein miktarıysa yaşa ve kiloya bağlı olarak değişim gösterir. Ortalama olarak bir değer vermek gerekirse; 4 yaş ile 6 yaş arasında normal kilodaki çocukların 22 gram bitkisel protein tüketmesi gerekir. 7 yaş ile 10 yaş arasındaki çocuklarınsa günlük 28 gram bitkisel protein tüketmeleri gerekir. Bitkisel olarak alınan protein maddelerinin kaynağına da dikkat etmek gereklidir.
" } ] }