{ "title": "Cevizdeki Protein", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/cevizdeki-protein.jpg", "date": "21.01.2024 11:35:41", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Cevizdeki Protein, ceviz besin değeri yönünden çok değerli bir protein maddesidir. İçerisindeki vitaminler, proteinler ve mineraller sayesinde çok güçlü bir antioksidandır. Ceviz içerisinde bulunan bir omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit, esas E vitamini olan ve pek çok bitki tohumunda da bulunan gama-tokoferol, kolesterol benzeri bir moleküle sahip olan kolesterol plaklarının damarlardan temizlenmesini sağlayan fitosteroller cevizin içerisindeki değerli maddelerdir. Ceviz içerisinde vitamin E içeriği çok yüksek bir kuru yemiştir. Ceviz içerisinde kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, manganez, selenyum ve fluorit bulunmaktadır. Ceviz de bulunan vitaminler ise; B1, B2, B3, B5, B6, B9, folik asit, folat, B12, A, karoten, likopen, vitamin beta, vitamin gama, karoten beta, karoten alfa gibi daha pek çok vitamin bulunmaktadır.

Cevizdeki protein, 100 gram yenilebilir iç cevizde yaklaşık olarak 14 gram protein bulunmaktadır. Bu proteinlerin büyük bir çoğunluğu sindirilebilir proteindir. Bu özellik sayesinde özellikle vejetaryen beslenme de özellikle tercih edilmekte ve besin değerini arttırmaktadır. Ceviz kolesterol içermez bu yönüyle doymamış yağ asidi oranı yüksek bir protein kaynağıdır. Ceviz yağının %58'i linoleic asit, %12'si linolenic asitten oluşmaktadır. Bu iki yağ asidi kolesterol düşürücü etkileri ile sağlıklı yaşam için gereklidir. Ceviz başta damar tıkanıklığı, şeker hastalığı, mide gazı giderme de grip ve nezle de bağışıklığı güçlendirmek için, öksürükte yorgunluk ve bitkinlik de kullanmak iyi gelmektedir. En önemli özelliği olan kalp damar hastalıkları için her gün bir avuç ceviz yemek faydalıdır.
" } ] }