{ "title": "Hayvansal Proteinler", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/hayvansal-proteinler.jpg", "date": "21.01.2024 00:52:41", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Hayvansal proteinler, bilindiği gibi proteinlerin farklı bir içeriğidir. Tür olarak günümüzde yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre iki farklı gruba ayrılmış olan proteinler hayvansal proteinler ve bitkisel proteinler olmak üzere iki farklı grupta incelenmektedir. Asıl konumuz olan hayvansal proteinler aslında diğer protein türünden çok daha sağlıklı ve çok daha etkili olmaktadır. Hayvansal proteinler genellikle hayvan etlerinde, hayvansal yağlarda ve hayvansal ürünler içerisinde bulunur. İnsanların hemen hemen her sabah tükettiği yiyecekler içerisinde ya da diğer et ürünleri içerisinde bulunan proteinler bitkisel proteinlere göre çok daha büyük faydalar sağlamaktadır. Bu durumun nedeni aslında tam olarak sindirim sisteminden dolayıdır. Hayvansal proteinlerin bitkisel proteinlerden daha sağlıklı olmasının en büyük nedenini şu şekilde net olarak açıklayabiliriz; bitkisel proteinler insan vücuduna bazı bitkilerin insanlar tarafından tüketilmesi ile girmektedir. Kişinin tükettiği bitkiler midede ve bağırsaklarda hızlı bir sindirime uğrarlar ve hızlı bir şekilde kana karışır. Bu durumda insan vücudu aniden büyük oranda protein alarak bu durumdan olumsuz bir şekilde de etkilenebilmektedir. Fakat hayvansal proteinlerde durum böyle değildir. Örneğin bir balık etinin tüketilmesi durumunda bu etkin insan vücudunda sindirimi daha yavaş bir şekilde gerçekleştiği için balık eti içerisindeki protein daha yavaş bir şekilde insan vücuduna girer ve bu nedenle herhangi bir yan etki yapmaz.