{ "title": "Hayvansal Proteinler", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/hayvansal-proteinler.jpg", "date": "21.01.2024 00:52:41", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Hayvansal proteinler, bilindiği gibi proteinlerin farklı bir içeriğidir. Tür olarak günümüzde yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre iki farklı gruba ayrılmış olan proteinler hayvansal proteinler ve bitkisel proteinler olmak üzere iki farklı grupta incelenmektedir. Asıl konumuz olan hayvansal proteinler aslında diğer protein türünden çok daha sağlıklı ve çok daha etkili olmaktadır. Hayvansal proteinler genellikle hayvan etlerinde, hayvansal yağlarda ve hayvansal ürünler içerisinde bulunur. İnsanların hemen hemen her sabah tükettiği yiyecekler içerisinde ya da diğer et ürünleri içerisinde bulunan proteinler bitkisel proteinlere göre çok daha büyük faydalar sağlamaktadır. Bu durumun nedeni aslında tam olarak sindirim sisteminden dolayıdır. Hayvansal proteinlerin bitkisel proteinlerden daha sağlıklı olmasının en büyük nedenini şu şekilde net olarak açıklayabiliriz; bitkisel proteinler insan vücuduna bazı bitkilerin insanlar tarafından tüketilmesi ile girmektedir. Kişinin tükettiği bitkiler midede ve bağırsaklarda hızlı bir sindirime uğrarlar ve hızlı bir şekilde kana karışır. Bu durumda insan vücudu aniden büyük oranda protein alarak bu durumdan olumsuz bir şekilde de etkilenebilmektedir. Fakat hayvansal proteinlerde durum böyle değildir. Örneğin bir balık etinin tüketilmesi durumunda bu etkin insan vücudunda sindirimi daha yavaş bir şekilde gerçekleştiği için balık eti içerisindeki protein daha yavaş bir şekilde insan vücuduna girer ve bu nedenle herhangi bir yan etki yapmaz.

Hayvansal proteinlere aslında en basit tanım hayvansal besinlerden alınabilen proteinler olarak yanıt verilebilmektedir. Hayvansal proteinler içerisinde insan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler bulunmaktadır. Bu nedenle tüm insanların bu proteinlerden ara ara alması kişi sağlığı için son derece yararlı olacaktır. Bu durumda dikkat edilmesi gereken bir durum vardır ki her ne kadar protein içerse de kırmızı etler çok dikkatli tüketilmelidir. Protein açısından en zengin olan bu besin türü olan kırmızı etin yanlış tüketimi insan sağlığına zararlı olabilmektedir. Eğer kişilerde kolesterol gibi oldukça soruna neden olan hastalıklar mevcut ise bu kişiler protein açısından zengin olan kırmızı et yerine tavuk eti ya da hindi etini tüketebilir.

Hayvansal Proteinler En Çok Şu Besinlerde Bulunur

Beyaz Peynir: Beyaz peynir özellikle sabah kahvaltılarında insanlar tarafından çokça tüketilen ve içerisinde yüksek oranda protein bulunan yiyecekler arasında yer almaktadır. Hem lezzeti ile hem de içerisindeki hayvansal proteinler nedeni ile oldukça yararlı olan peynirin midede ve bağırsaklarda sindirimi çok kolaydır. Bu nedenle beyaz peynirden alınan protein kana daha hızlı bir şekilde karışmaktadır.

Tavuk Eti: Bilindiği gibi hayvansal proteinler birçok et çeşidi içerisinde bulunmaktadır. Son derece yüksek miktarda bulunan proteinler bazen bu etlerin çok fazla tüketilmesi durumunda sağlıksız bir hal alabilmektedir. Bu nedenle hayvansal etler biraz daha dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Baz bilimsel araştırmalara göre 100 gram bir tavuk eti ya da hindi eti içerisinde 1 gram protein bulunmaktadır.

Yumurta ya da süt: Yumurta ve süt içerisinde bulunan proteinler oldukça sağlıklıdır. Bu nedenle özellikle hayvansal protein ihtiyacı duyan çocuklar için çokça önerilen türleridir. Bu besin türleri oldukça çok tüketilmektedir. Bu nedenle her sabah yumurta ve süt tüketerek bol bol protein alabilirsiniz.

İşte hayvansal proteinlerin en yoğun olarak bulunduğu besinler bunlardır. Bunlar dışında diğer birçok hayvansal yiyecekler içerisinde bolca protein bulunmaktadır. Bu besinlerin isimlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
" } ] }