{ "title": "İdrarda Protein Yüksekliği", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/idrarda-protein-yuksekligi.jpg", "date": "19.01.2024 05:56:53", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "İdrarda protein yüksekliği sorununa proteinüri veya mikroalbuminüri adı verilmektedir. Normal şartlarda idrar tahlilinde eksi değerlerde olması yani bulunmaması gereken protein seviyesinin böbreklerin proteini süzememelerine bağlı olarak yükselmesi söz konusu olabilmektedir. Bu durum bazen geçici olabildiği gibi bazı durumlarda da tekrar eden hastalıkların varlığına işaret edebilmektedir. Bazı durumlarda da gerçeğe uygun olmayacak şekilde idrar testinde protein seviyesinin yüksek olduğunun gözlemlenmesi söz konusu olabilmektedir.

Geçici olarak idrarda protein yüksekliğine neden olabilecek durumların kişinin yakın zamanda yaşamış olduğu duygusal ya da fiziksel bir değişimden dolayı yaşandığını görebilmekteyiz. Kişinin psikolojik olarak stres yaşadığını ya da fiziksel olarak yakın zamanda yorucu bir antrenman yaptığını, düşük ya da çok yüksek sıcaklıklara maruz kaldığını gösterebilmektedir.

Kişide devamlı olarak idrarda protein yüksekliği sorunu görülüyorsa bu durum ciddi bir rahatsızlığın alarmı olabilmektedir. Başta böbrek yetmezliği ve böbrek enfeksiyonları olmak üzere önemli derecedeki kalp hastalıkları, amiloz dediğimiz diğer organlarda aşırı protein birikimi, sıtma, diyabet, kan kanseri, ilik kanseri, karaciğer hastalıkları, gebelik ya da bazı ilaçların etkisi ile de oluşabilmektedir. Ayrıca yanlış kan nakli işlemi ya da kişinin ciddi bir şok geçirmesi de bu duruma sebep olabilmektedir.

Bazı durumlara baktığımız zamanda idrarda protein yüksekliği yanlış bir şekilde ortaya çıkabilmektedir. Çeşitli durumlara ve kimyasallara bağlı olarak idrar testinde protein seviyesinin yükselmesi söz konusu olabilmektedir. İdrar yoğunluğunun yüksek çıkması, idrar yollarında oluşabilecek enfeksiyonlar, radyoopak kontrast maddeler, antiseptik kontaminasyon, penisilin, sefalosporin ve sülfonamit gibi ilaçlar da proteinin yüksek çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden öncelikle bu durumun devamlılığının olup olmadığının anlaşılması için testin tekrarlanması ve buna göre bir tedavi yolu izlenmesi gerekir.
" } ] }