{ "title": "İzole Protein", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/izole-protein.jpg", "date": "19.01.2024 09:53:51", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "İzole Protein, en saf içerikli olan protein türüdür. Özel filtreleme teknolojileriyle oluşturulan bu ürünlerde yağ oranı, şeker oranı ve karbonhidrat oranı yok denecek kadar azdır. İzole protein maddeleri özellikle de izole proteinin en önemli özelliği oldukça hızlı bir şekilde kana karışmasıdır. Kullanılan protein kasalara ne kadar hızlı etki oluşturursa kas yıkımı o kadar hızlı olacaktır. Yüksek oranda saf protein tüketmek isteyen kişiler veya kilo oranına dikkat eden kişiler daha fazla izole protein tüketimini tercih ederler. Bu proteinlerin üretiminde farklı kimyasal maddeler ve teknolojik işlemler kullanılmaktadır. İzole protein gördüğü kimyasal işlemlere göre alt gruplara ayrılmakta fakat hangi kimyasal reaksiyonu geçirirse geçirsin temel amaç aynı olmaktadır. Proteinleri izole etmek, protein olanı olmayandan iyice ayrıştırmak, bu sayede daha saf kaynağı elde etmek amacı vardır. Yani konsantre proteinlerde var olan yağ ve karbonhidrat maddeleri gibi diğer besin maddelerinin azaltılmasını sağlar bu şekilde protein diğer ürünlerden izole edilir. Bu nedenden dolayı izole protein ürünleri diyet yapan sporculara düşük kalori oluşturması nedeniyle önerilir.

İzole protein, biyolojik elverişliliği oldukça yüksek olduğundan dolayı en hızlı sindirilen proteinlerden birisidir ve yüksek oranda BCAA maddesi içermektedir. BCAA maddeleri kaslarda yoğun olarak bulunur ve kasların çalışmasında, protein sentezlenmesi için hayati önem oluşturur. Kısacası izole protein kasların gelişmesine yardımcı olur. Çoğu izole proteinler yağ ve laktoz maddesi içermediğinden dolayı çok az miktarda karbonhidrat maddesi içerir. Bir ölçü izole whey proteinin de ortalama olarak 20 gram protein maddesi, 2-5 gram karbonhidrat maddesi ve 0 gram yağ bulunur. İzole protein orijinal olarak çok fazla yağ ve laktoz maddesi, süt şekeri içerir. İzole whey proteinin içerisinde var olan laktoz maddesinin tamamı, iyon değişimi işleminde yok olur. Düşük karbonhidratlı maddelerle diyet yapan kişiler için ideal bir protein kaynağı olmaktadır. İzole protein içerisinde neredeyse hiç karbonhidrat maddesi veya şeker yoktur. İzole protein, antrenman öncesinde ve sonrasında kullanım için çok uygun görülür. İzole protein hızlı bir şekilde kana karıştığından dolayı kaslara ihtiyacı olduğu besin desteğini oluşturur ve kasların iyileşmesini hızlandırır, kasların gelişmesine de yardımcı olur. İzole protein içerisinde bulunan laktoz konsantre protein kullanamayanlar için ideal bir kaynak oluşturur. Tat açısından değerlendirmek gerekirse, izole protein konsantre proteinlere göre daha akışkan halde ve tadı biraz daha güzeldir. İzole proteinleri ayrıştırmak amacıyla özel olarak üretilen filtreler kullanılmaktadır. Bu filtreleme işlemine mikro-filtreleme veya ultra-filtreleme adıyla bilinir. Çünkü izole proteinlerin filtrelenmesi için kullanılan filtrelerin üzerindeki delikler mikroskobik olmaktadır. İzole protein iyon değişimi genel olarak konsantre ve saf şekilde whey proteini elde edilir. İzole protein, iyon değişim kulesine oturtulur ve kimyasal bir saflaştırma işlemi yapılır.

İzole protein kullanımı ise spor yapan kişiler arasında oldukça fazla rağbet görür. İzole protein vücutta sindirimi hızlı yapıldığı için vücudun antrenmandan sonra hızlı bir şekilde katabolik kas yıkımında, durumdan anabolik kas yapımında duruma geçmesine yardımcı olmaktadır. Doğal bir amino asit kaynağı olan izole protein, büyümeyi desteklediğinden dolayıdır ki bebek mamalarında kullanımı sağlanır. Besinlerdeki protein oranını arttırmak amacıyla enerji çikolataları içerisinde, süt ürünlerinde, atıştırmalık besinlerde ve mısır gevrekleri benzeri olan hazır gıdalarda kullanılmaktadır. En saf izole protein ise izole whey proteini olmaktadır. İzole proteini, konsantre proteinlerin iyon değişimiyle ya da mikrofiltreleme işleminden geçirilerek saflaştırılmasıyla elde edilmektedir.
" } ] }