{ "title": "Kan Proteinleri", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/kan-proteinleri.jpg", "date": "21.01.2024 02:38:21", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Kan proteinleri; kanımız şekilli elemanlar ve proteinlerden oluşur. Plazma da ortalama olarak 7-8 g/dl protein bulunmaktadır. Plazma proteinleri 3 ana gruba ayrılmaktadır. Bunlar; albümin, globülin, fibrinojendir. Bu proteinler plazmanın içinde ya da hücreler arası sıvılarda bulunurlar. Plazma proteinleri hücreler tarafından kullanıldığı için plazmadan ayrılmazlar. Hücreler kendi proteinlerini yapmak için plazmadaki aminoasitleri kullanırlar.

Kan Proteinlerinde bulunan albümin, insan ve diğer memeliler de bulunan en yaygın protein maddesidir. Kanda bulunun proteinlerin %60'ını oluşturmaktadır. Doku sıvılarında, kas ve deride, az miktarda göz yaşında, ter, mide suları ve safra da bulunmaktadır. Vücudumuzdaki toplam albümin miktarı kanda %30-40 kadardır. En önemli işlevi kan ve doku sıvıları arasında suyun dengelenmesini sağlamaktır. Ayrıca yağ asitleri ve başka maddeleri kanda taşımaktadır. Globülin, molekül ağırlığı yüksek sodyum klorür, sodyum sülfat, magnezyum sülfat elektrolitleri ihtiva eden zayıf tuzlu sular da çözülen bir proteindir. Suda zorlukla erir veya erimez. Suda erimeyen globülin e gerçek globülin, az oranda kanda çözülen globüline ise yalancı globülin denmektedir. Globülinler ultra santrifüj ve elektro forez gibi metotlar ile incelendiği zaman alfa, beta ve gama gibi bölümlere ayrılmaktadır. Bu bölünmede birbirlerine oranı değişiklik göstermektedir. Hastalıklara ve hastalığın çeşidine göre kanda bu oran büyür ya da küçülür.

Yumurta ve sütte de bulunmaktadır. Kanda litrede 32 gram kadardır. Yumurtadaki adı ov globülin adını alan globülin hayatımız da önemli rol oynamaktadır. Antikorlar, gama globülin fraksiyonudur ve bağışıklık sistemini desteklemektedir. Kızıl, kızamık, çocuk felci ve karaciğer iltihabı gibi hastalıklar da başka bir canlıdan üretilerek alınan özel globülinler hastaya serum şeklinde verilir. Fibrinojen, kanın pıhtılaşmasın da görev almaktadır. Suda erir. Kan plazmasında yaklaşık olarak %5 fibrinojendir. Isı gördüğünde pıhtılaşır. Karaciğer de sentez edilen kan plazmasında bulunarak kanın pıhtılaşmasında görev yapan kan proteini dir. Pıhtılaşma oluşurken fibrinojen trombin maddesi etkisiyle ve iyonize kalsiyum ile fibrine dönüşerek pıhtıyı oluşturur. Fibrinojen sadece kan proteinlerinde değil bazı vücut sıvılarında da bulunmaktadır. Bunlar, lenf sıvısı, iltihabi sıvı birikintileri ve benzeri sıvılardır. Plazmadaki fibrinojen miktarı yaklaşık 5 gram/litre kadardır. Çeşitli karaciğer rahatsızlıklarında kandaki fibrinojen miktarı azalmaktadır. Gebelik, eklem romatizması ve iltihabi durumlarda kanda fibrinojen miktarı artmaktadır. Doğumsal olarak ya da sonradan olan bazı hastalıklardan fibrinojen görev yapamaması söz konusu olmaktadır. Böyle durumlar da insan plazmasın da yoğunlaştırılmış fibrinojen hasta kişiye verilir ve eksiklik giderilmiş olunur.
" } ] }