{ "title": "Karbonhidrat Protein Yağ", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/karbonhidrat-protein-yag(1).jpg", "date": "20.01.2024 05:12:06", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Karbonhidrat Protein Yağ, vücut sisteminin hareketli kazanması için gerekli olan minerallerdendir. Bu besin maddeleri vücuda alındığında vücut dengesi sağlanır ve vücut çalışma sistemi, kişilerde enerji artışı ve herhangi bir hastalığa karşı korunma gerçekleşir.

Karbonhidrat

Karbonhidrat, dünyada en önemli ve en yaygın olan organik maddelerden olmaktadır. Karbonhidrat, bitkisel mikro organizmadan, karbon maddesinden, sudan ve ışık enerjisinden oluşmuştur. Karbonhidratların yapısında oksijen bulunması nedeniyle, oksidasyon halinde olan yağlar ve proteinlere göre çok daha az oksijene ihtiyaç duymaktadır. Bundan dolayı karbonhidratlar, ekonomik enerji kaynağı olarak ön plana çıkmakta. Karbonhidratlar, yağ ve proteinlere göre %4-5 oranında daha fazla enerji kaynağı olarak kullanmaktadır. Karbonhidratlardan zengin bir beslenme programı izleyen kişiler, normal yağ ve proteinden zengin diyet alanlara göre daha uzun süre yorulmadan çalışırlar. Karbonhidrat yapısına göre monosakkarit madde, disakkarit madde, oligosakkarit madde ve polisakkarit madde şeklinde sınıflandırılmaktadır. Karbonhidrat kaynakları genel itibariyle basit olarak ve kompleks şekilde ayrılmaktadır. Basit şekerler çabuk emilir ve kan şekerinde ani yükselme ve düşüşe sebep olurlar. Çay şekeri, süt şekeri, meyve şekeri, bal ve reçelde bu gruba dahil olmaktadır. Bileşik olan karbonhidratların sindirimi daha uzun sürmektedir. Kan şekeri üzerindeki etkileri daha yavaş ve uzun süreli olarak gerçekleşir. Tahıl maddeleri, kuru baklagiller ve sebzeler bu gruba dahil olmaktadır.

Protein

Protein, canlıların hücre yapılarının temel taşı olarak bilinir. Bu nedenden dolayı protein adı verilir. Protein, yunanca da ilk veya birinci anlamında kullanılan protos kelimesinden gelir. Her canlı kendine özgü bir protein bileşimine sahip olmaktadır. Bu nedenden dolayı da bir organizmadan diğer bir organ, kan ve doku yapısını direk olarak aktarmak oldukça zor gerçekleşir. Her hücrede 5000'e yakın protein çeşidi vardır. Bunların çoğunluğu enzimlerden oluşur. İnsan organizmasında olan proteinlerin çeşitli görevleri bulunmaktadır. Katılmadıkları biyokimyasal olay yok denecek kadar azdır. Besin maddesindeki protein maddelerinin görevi, vücutta bulunan aminoasitleri uyararak vücuda has protein maddelerini oluşturur. Bu nedenden dolayı, minimal veya optimal protein ihtiyacından söz etmek doğru olmaz. Önemli olan protein ihtiyacı değil, esansiyel amino asitlere gerken ihtiyaçtır. Aminoasitlere duyulan ihtiyaç, yaşa göre ve vücudun performansına göre değişim gösterir. Besin maddelerinde proteinin kalitesi, organizmanın ihtiyaç değişim göstermektedir. Protein esansiyel aminoasitlere göre ölçülmektedir. Proteinler kas yapımında ve doku tamirinde gerekli olan maddelerdir. Sadece karbonhidrat ve yağ miktarında bir yetersizlik söz konusu olduğu vakit vücut proteini bir enerji kaynağı olarak kullanır. Bu şekilde bir oluşum söz konusu olduğunda, kaslarda ve zayıf dokularda kayıplar meydana gelecektir.

Yağ

Yağ, genel olarak şişmanlık nedeni gösterilmekte olup, kötü bir üne sahip olsalar bile insan bu besin maddesi olmadan hayata devam edemez. Yağlardan elde edilen enerji karbonhidratlarla telafi edilse de A vitamin, D vitamini, E vitamini ve K vitaminlerinin bağırsakta çözülerek kana geçebilmesi için vücut belirli oranda yağa ihtiyaç duyar. Yağda eriyen vitamin maddelerinin vücutta emilim ve taşınmasından farklı yağların diğer görevleri de Yağların iyi bir enerji kaynağı olması. Aynı miktardaki karbonhidrat maddesi ve protein maddesinden 2 katı daha fazla kaloriye sahip olması. Yağlar, insan vücudunda oluşmayan ve vücut için gerekli görülen maddelerin vücuda alınmasını sağlamaktadır. Yağlar, bazı hayati önem oluşturan organların koruyucu yağ tabakasını meydana getirir. Yağlar, deri altında olan depolarıyla soğuğa karşı vücut ısısının korunmasında ve ayarlanmasında etkili olmaktadır.
" } ] }