{ "title": "Leblebi Protein", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/leblebi-protein.jpg", "date": "20.01.2024 13:20:39", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Leblebi protein, karbonhidrat, protein, B sınıfı vitaminleri, potasyum, fosfor, demir, çinko ve lif muhtevası yüksek bir besindir. Lif oranı fazla olduğu için bağırsak hareketlerini hızlandırır ve bağırsak tembelliğinin ortadan kalkmasına destekçi olmaktadır.

Çoğumuzun aklına protein denildiğinde et, süt, yumurta vb. Bir şeyler geliyor. Ama kuruyemişlerde yer alan protein ölçüsü da yabana atılacak cinste değil. Beyaz leblebi 100 gramında 268 kalori, 20 gr protein ve 40 gr karbonhidrat bulunduruyor. Öbür kuruyemişlerden bir kocaman farkı ise içerisinde bulunan yağ ölçüsü. 100 gramında yalnızca 3,4 gr yağ bulunduruyor. Ayrıca beyaz leblebi açlığınızı bastırmada da bire bir. Beyaz leblebi ve ayran beraber tüketildiğinde açlık duygusu ortadan kalkıyor. Böylelikle acıktığınızda zarar veren şeylere yönelmek mahaline ayran ve beyaz leblebiyi tüketebilirsiniz. Bu sayede vücudunuzda yoksun bulunan protein ihtiyacınızı da giderebilirsiniz ve çok fazla aşırıya kaçılmadıkça, perhizinize hiçbir kayıp vermeyeceğinden güvenilir olabilirsiniz ve en son amaçla şayet sıhhatli bir ara öğün arıyorsanız, beyaz leblebi bu işi bu işi gereğince mahaline getirecektir. Gündelik yanı başımızda bir avuç beyaz leblebi bulundurmakta fayda var. Yağda var diyorsanız bu tabloda benim tercihim leblebi 19-23 gr Protein 5-7 gr yağ 50-60 gr arası karbonhidrat yer alıyor.

Atıştırmayı çok fazla sevdiğimden ötürü bir arayışa girmiştim ve hem bir pahalı olmayan yollu hem bir de az yağ içeren bir kuruyemiş olduğundan ötürü kuruyemişi tüketmekte sorun olacağını düşünülmemektedir. Protein miktarda hatırı sayılabilir miktarda yer almaktadır. Leblebi, nohudun kavrulmasıyla ele geçirilen bir çerez ve atıştırmalık yiyecektir. Ek olarak çok fazla Ortada Doğu ülkelerinde yaygın biçimde tüketilen leblebi, bilhassa ülkemiz, İran ve Cezayir benzeri ülkelerde farklı biçimlerde üretilmektedir. En çok fazla malum leblebi türleri sarı leblebi, beyaz leblebi, sakız leblebi ve Girit leblebidir. Kuzeyindeki Afrika, Ortada Doğu, Asya'nın bir bölümü ve Avrupa'ya leblebi girişi Ülkemiz kanalıyla gerçekleşmiştir. Bilhassa ülkemiz'de Çorum şehrinde üretilen leblebiler meşhurdur. Bunun haricinde Mardin leblebisi de meşhurdur. Leblebi bu saydığımız ülkeler haricinde, İran, Hindistan ve Pakistan'da da çerez olarak yaygın amaçla tüketilmektedir. Leblebi, tuzlu, acı baharat soslu, çeşnili ya da şekerli ve çikolatalı biçimlerde üretilmektedir. Nohutların, şekil, büyüklük, nitelik, hasarlı olup olmamaları ve hasat zamanları dikkate alınarak yapılmış bulunan leblebi, çoğunlukla sarı rengarenk olmakla beraber, beyaz ve krem renklerinde de olabilmektedir. Çok fazla lif içeren leblebi, bir miktarda da tuz içermektedir. 1/2 kâse leblebide yaklaşık, 130 kalori bulunmakla beraber, 6 gr lif ve 7 gr protein yer almaktadır. Bununla beraber leblebi, karbonhidrat içermekle beraber, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum benzeri birtakım mineralleri de içermektedir.

Leblebinin sağlık açısından faydaları nelerdir?

Yüksek oranda lif içeren leblebi, sindirim sistemi faaliyetlerini hızlandırmaya destekçi olmaktadır. Leblebi, nohuttan yapıldığı amaçlı, nohutta kalp sıhhatini savunduğu amaçlı, leblebi kalp hastalıkları rizikosunu azaltmaktadır. Leblebi açlığı muayene eder ve kolesterolü dengelemeye destekçi olabilir.

Leblebinin Faydaları Nelerdir?
" } ] }