{ "title": "Mantar Protein", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/mantar-protein.jpg", "date": "21.01.2024 16:28:44", "author": "Teslime tuğlu", "article": [ { "article": "Mantar protein, ülkemizde ve dünyada birçok hastalığın ilacının yapımında kullanıldığı gibi kanser ilaçlarının üretiminde de kullanılıyor. Çevremizdeki en iyi sebze proteini olan mantar bünyesinde yağ barındırmayan nadir sebzelerdendir. Mantar yediğimiz içtiğimiz gıdaların içinde en fazla protein barındıran sebzedir. Mantar sebzesi vücudumuza saf proteini yükler ve içinde hiç yağ barındırmaz. Mantar çoğunlukla nemi çok olan yerlerde yetişir. Zehirli ve zehirsiz olarak birçok çeşidi vardır. Kırmızı eti tükettiğimizde vücudumuzda yağ oranı artar, beyaz ette o kadar artmasa da gene vücudumuza bir miktar yağ girer. Mantar birçok vitamini içinde barındırır c, b1, b2, b3, d, a, b6, b7 vitaminlerini içinde barındırır.

Diğer besinlerden aldığımız yağlar vücudumuza zarar verip tahribata yol açmakla birlikte, doymuş yağlarla birlikte geliyor ve kalp damar tıkanıklıklarına kalp krizlerine kolesterol yüksekliğine yol açıyor. 120 gram etten alınan protein oranı yüzde 19-25 civarında değişirken, alınan yağ da bu oranlarla birlikte artış sağlayıp aynı miktarda oluyor. Oysa tamamen bitkisel olan ve sağlık açısından birçok profesörün şiddetle önerdiği mantar ile hemen hemen yüzde sıfır oranında yağ ve sağlık açısından birçok vitamini içinde barındırıp yüzde 5 protein geliyor. Mantar tüketerek yüz yılın hastalığı kalp ve damar tıkanıklıklarından korunabilirsiniz. Büyük alaca, adıyla anılan ve egede çok miktarda üretilen mantarın bünyesinde bol miktarda amino asit bulundurduğunu zayıflamaya zinde kalmaya ve kansızlığa da iyi gelir.

Doğadan toplanan bazı türlerin kötü hastalıkların mesela kanser hastalığının tedavisinde de kullanıldığını hatırlatan Büyük alaca, bu türlerin tamamen ihraç edildiğini söyledi.

Mantar protein, dünyada en çok üretilen ve tüketilen yer neresidir?

İngiltere dünya üzerinde en çok tüketimi yapılan bölgedir. Türkiye'de doğadan toplanarak tüketilebilen 50'a yakın mantar türü olduğunu belirten Büyük alaca, yıllık mantar üretim miktarının büyük çoğunluğunun ege ve Akdenizden 40 bin ton civarında gerçekleştiğini söyledi.

Özellikle kültür mantarı yetiştiriciliğinin çok kolay olmasına rağmen yeterince üretimin yapılmadığını vurgulayan üretime teşvik kazandırmak gerektiğini söyleyen Büyük alaca, “Nüfus sayımız çok yakın olan İngiltere'de üretim 400 bin ton, yani bizden 20 kat fazla. Böylesine önemli bir bitkisel ürünün mutlaka teşvik edilerek, daha fazla üretimi ve tüketimi sağlanmalı” büyük ölçüde dünya çapına göre azalma sağlayacağını belirtti.
Kültür mantarının ekimi sonrası yaklaşık 3,5 ay içinde toplanabildiğini belirten Büyük alaca, yılda 5 kez ürün alınabileceğini sözlerine ekledi." } ] }