Pirinç Proteini, Beslenmemizde önemli bir yere sahip olan pirinci veren tarım bitkisi Pirinç veya üreticinin deyişiyle çeltik, buğdaygillerden bir besin maddesidir. 20 kadar türü bulunur ve anayurdu kesin olarak bilinmeyen, fakat dünyanın ılıman sıcak yerlerinde çok yaygın olarak yetiştirilen pirinç bitkisinin tarımı, Türkiye'de de geniş ölçüde yapılmaktadır. Ayrıca üretimi zahmetli ve çok emek isteyen bir bitkidir.
Pirinç Tüketmek İçin On Neden
Pirinç iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Günlük enerjimizin %50'sini karbonhidratlardan alırız. 100 gram pirinç 360 kalori vermektedir. Şeker indeksi sofra şekerine göre daha düşüktür. Pirinç eğer sebze ve salatalar ile tüketildiğinde kan şekerimizi hızlı bir şekilde yükseltmez. Pişmiş iki yemek kaşığı pirinç ortalama olarak bir dilim ekmeğe eşdeğer sayılır.
Bitkisel besinler içerisinde iyi derecede protein içerir. Yoğurt, yumurta ve baklagillerin olduğu menülerde pirinçten gelen protein değeri daha artar.
Pirinç alerjen maddeler içermez. Altıncı ayını doldurmuş olan bebeklerde muhallebi yapımında pirinç ununun kullanılması önerilir.
Gluten içermez. Bundan dolayı çölyak hastalığı olanlar rahatlıkla kullanabilir.
Kabuksuz olan pirincin lif içeriği çok az olduğundan ishal tedavisinde kullanılabilir.
Sporcuların karbonhidrata ihtiyacı vardır, artan karbonhidrat ihtiyacı için iyi bir kaynaktır. Sporculardan yola çıkarak diyebiliriz ki; sporcuların enerji için proteine değil karbonhidrata daha çok ihtiyacı vardır ve en ekonomik yakıt karbonhidratlardır.
Tek başına tüketildiği zaman şişmanlatmaz. Aslında yiyeceklerin tek başına şişmanlattığı doğru bir bilgi değildir. Önemli olan kişinin ihtiyacı olan enerjiyi yeterince alması ve harcamasıdır. Harcanmayan fazla enerji kaynakları ne olursa olsun kilo almaya neden olur.
İçerdiği bol potasyum ve azot sayesinde kan basıncı değerlerinin düzenli akışını sağlar. Bu özelliğinden dolayı yüksek tansiyon ve böbrek hastalarında sık tüketilmesi faydalıdır.
Pirinç B gurubu vitaminleri bakımından özellikle B1 ve B2 vitaminlerince zengindir. B grubu vitaminler enerji oluşumuna yardımcıdır. Karbonhidrat, protein ve yağların vücutta kullanımı için gerekli yardımcı enzimlerin fonksiyonlarında etkindirler.
Besleyici ve hazmı kolay olduğu için hastalar tarafından rahatça tüketilir.
Protein tozları ileri teknoloji ile üretilmektedir, hayvansal kaynaklı olan protein tozları veteriner kontrolünde bulunan hayvanlardan elde edilir bununla birlikte sütünde ve etinde kimyasal antibiyotiklerin olmaması gereken hayvanlar olmalıdır.
Wuhan Üniversitesi'nde (Çin) yapılan bir çalışmada, pirinç tanelerinde, insan kanında bulunan bir protein türü elde edildi. Pirinçteki bu protein, insan serumu albumin ile aynı özellikler taşıyor. Genellikle kan bağışı ile elde edilen albumin proteini, bazı karaciğer hastalıklarında olduğu gibi, travmatik şok ve yanık tedavilerinde de kullanılıyor.
Esmer Pirinç Proteini: Özel işlemler sonucunda karbonhidrat ve proteini ayrılan esmer pirinç yüzde 70 oranında protein içeren bir takviyeye dönüşüyor. Bilindiği gibi arjinin nitrik okside dönüşür. Nitrik oksit ise vücut kan damarlarını genişleten ve hücrelerin daha fazla beslenmesini sağlayarak kasların iyileşme sürecini hızlandıran bir maddedir. Diğer artısı ise içeriğinde sporcularda antrenman sırasında kasların yorulmasını geciktiren ve kas büyümesini tetikleyen glutamin amino asidi bulundurmasıdır.
Protein Tozu Zararlı mı?
Proteinlerin peynir altı suyu, süt, et, soya, yumurta ve pirinç gibi gıdalardan elde edildiği belirtildi. Protein tozu aslında proteinden farklı bir şey değildir. Protein tozu kansere yol açıyor mu? Amerika'da yapılan araştırmalara göre kanser yapması bir yana vücuda birçok faydası olduğu belirtilmiştir. Kanada ve Amerika'da yapılan araştırmalar ek gıda olarak alınan protein tozlarının içinde bulunan bileşenlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini kanıtlamıştır.