{ "title": "Protein Ağırlıklı Beslenme", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/protein-agirlikli-beslenme-9138.jpg", "date": "21.01.2024 21:14:48", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Protein Ağırlıklı Beslenme, Son yıllarda protein ağırlıklı beslenme herkesin ilgi alanına girmeye başlamıştır. Bunun en büyük nedeni ise yaşlanma etkisi ve çeşitli kemik kırılmaları ve güçsüzlüğü gibi yaşanan sağlık problemleridir. Protein ağırlıklı beslenerek bu durumu kontrol altına alabilmek mümkün olduğu için, protein ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmesi gerekir. Ayrıca protein içeren besinler tüketmeniz, vücudun fazla yağ depolamasını engeller ve böylelikle fazla kilolardan kurtulmuş olursunuz. Ancak protein ağırlıklı besinler tüketirken ve protein destekli diyetlere başvururken sağlık durumunuzun yerinde olması gerekir. Aksi taktirde ciddi sorunlara yol açabilir. Bunun için protein ağırlıklı beslenmeden önce mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir.

Protein Ağırlıklı Beslenme, Protein ağırlıklı beslenmek kas kütlelerini arttırır. Bu nedenle protein tüketimini en fazla sporcular tercih etmektedir. Ancak bu beslenme türü için antrenman yapmak ve sağlıklı yaşamak için bol bol su tüketmekte şarttır. Bu nedenle sporcular genellikle protein ağırlıklı beslenirler. Yapılan birçok araştırmaya göre vücudun kas kütlesi ile yaşlanma etkisi ters orantıda gitmektedir. Bu nedenle kas kütlesini arttırmak, yaşlanma etkisini giderek azalttığından kırışıklıkları yok etmekte ve kişiyi daha dinç ve sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Egzersizden uzaklaşmak, kuvvet ve antrenmandan uzaklaşmak ve protein desteği almamak ise kas kaybına yol açar. Kemik yoğunluğunun korunması ve güçlenmesi için, protein ağırlıklı beslenmek ve ağır antrenman yapmak bu durumun önüne geçmektedir.

Protein Ağırlıklı Beslenme Programı

100 gram yoğurt: 6 gram protein içerir.

100 gram göğüs Tavuk, Hindi, Balık: 30 gram protein içerir.

100 gram barbunya: 17 gram protein içerir.

100 gram kepek ekmeği: 11 gram protein içerir.

100 gram brokoli: 4.2 gram protein içerir.

100 gram mercimek: 17 gram protein içerir.

100 gram karides: 17 gram protein içerir.

100 gram yulaf: 11 gram protein içerir.

100 gram az yağlı sığır, dana eti: 36 gram protein içerir.

100 gram yumurta: 13 gram protein içerir.

1 su bardak Kefir: 11 gram protein içerir.

Kas kütlesini arttırmak için vücudumuzda kilo başına tam 1.5 gram protein tüketmemiz gerekir. Ayrıca kas lifleri proteini sevdiği için, uğraşılan antrenman ve egzersize göre protein tüketimini arttırmanız gerekir. Kas kütlesi artış gösterdikçe vücudunuzun protein ihtiyacı da o ölçüde artmış olur. Protein açısından en zengin olan besinler et ve sebze de bulunan proteinlerdir. Birçok sporcunun tercih ettiği ve protein açısından son derece önemli bir yer tutan Kefiri doğal olarak evde hazırlamanız daha sağlıklı olacaktır. Doğal süt ile kefir mayasından oluşan karışımı iki gün boyunca cam bir kavanozda saklamanız yaptığınız Protein Ağırlıklı Beslenme de önemli bir yer tutacaktır.
" } ] }