{ "title": "Protein Anlamı", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/protein-anlami.jpg", "date": "19.01.2024 18:32:55", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "

Protein Anlamı, Protein insan vücudunda; büyüme, gelişme, zekâ gelişimi, enfeksiyonlara karşı koruma, açılan yaraların tamir edilmesi, çeşitli maddelerin sindirim ve sentezi, sıvı dengesinin sağlanması, azot dengesinin sağlanması gibi temel unsurlarda mutlaka gereklidir. İnsanlar protein ihtiyacını hayvani ve nebati yani bitkisel gıdalar karşılar. Farklı besin kaynaklarının hem asit miktarını hem de bu protein içindeki esansiyel amino asit miktarı farklıdır. Amino asitlerinde karboksil gurubu (COOH) bir de amino gurubu (NH2) vardır. Hayvani gıdalar daha fazla protein içerir. Meyve ve sebzeler protein bakımından fakir olarak bilinir.

Protein albüninli madde: organizmanın en önemli yapı taşıdır. Amino asitlerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Karmaşık yapılı organik moleküllerdir.

Protein her canlıların hücrelerinde bulunur. Hücre sitoplazmasında proteinler çözülmüş halde bulunur. Kas, karaciğer gibi organlar ve dokuların %80 -90'i proteindir. Kemik sistemi ve yağ dokusunda ise protein daha azdır. Vücudumuzun adelelerinin kasılmasını ve böylecehareketini sağlayan proteinler, organizmanın diğer canlılardan farkındalığını da belirler. Her organizmaların ve organların kendine has proteini vardır. Proteinin kimyasal yapısı incelendiğinde %50 kadarının karbon; diğer kısmının ise oksijen, azot, hidrojen ve kükürtten meydana gelir. Protein büyük moleküllü bileşiklerdir. Bu büyük molekülü, amino asit denen temel organik bileşikleri oluşturur. Amino asitlerinin sayısı çoktur. 21 çeşitli insan proteinin yapısını meydana getirir. Yetişkin bir insanın, günde kilosu başına 1 gr proteine ihtiyacı vardır. Büyüme ve gelişmesi çok hızlı olduğundan ilk aylardaki çocuklarda da bu miktar 3 gr'a çıkar. Anne sütü, bebekler için protein kaynağıdır. Vücudun proteinden faydalanma derecesi proteinin yapısı ile ilgilidir. Bazı yiyecekler bekletilince zamanla protein değerini kaybeder. Yiyecekleri sıcak yerde bekletirsek protein değeri daha fazla düşer. Mayalanmış yiyeceklerde asitler serbest duruma geçtiğinde proteinlerden faydalanmak daha çok artar. Mesela, ekmek hazırlanırken mayalandığı için protein bakımından daha çok faydalıdır.

Proteinden yeteri kadar faydalanmak için enerji veren gıdalar yemeliyiz. Hayvani gıdalardan protein alamayan aminoasit birleşiminden olmuş, yumurta akı, et süt ve bunlar gibi yiyeceklerde bukunan gıdaları yemeleri gerekir. Proteinle en çok ilgilenenler sporcular ve özellikle vücut geliştiricilerdir. Beslenmesine dikkat eden herkes için en çok proteinler içeren besinler, süt proteini insan vücuduna faydası en çok olan protein çeşididir. 100 gr sütte 3 gr protein vardır. Yoğur haücrelerimizin yenilenmesini ve gerekli protein almamızı sağlar.

Protein içeren besinler

Et, tavuk, hindi, balık, fındık, fıstık, badem, buğday unu, tahıllar, lahana, patates, buğday özü, bakliyatlar, yumurta, peynir, yoğurt ve kefirde bulunur. Bunları tüketmek çok faydalıdır. Bu besinler gereğinden fazla tükatilmemelidir. Çünkü herkesin genetik yapısına göre belli bir protein kaynağına karşı toleransı farklı olur.
" } ] }