{ "title": "Protein Hapı", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/protein-hapşi.jpg", "date": "21.01.2024 22:56:58", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "

Protein Hapı, Vücudun bütün hücrelerinin büyük bir kısmı proteinden oluşur ve bu hücreler sürekli değişim içerisinde olarak kendini yeniler. Sonuç itibariyle vücuttan bir miktar protein eksilir. Protein kas dokusunun temel yapı taşı olmaktadır. Bu nedenden dolayı vücut protein ihtiyacı duyar. Sağlıklı ve düzenli bir beslenme programı olan yetişkin bir kişi günlük protein ihtiyacını besinlerden rahatça karşılar. Örnek verecek olursak günlük ortalama 2 porsiyon süt ve yoğurt tüketmek, 2-4 porsiyon et, tavuk, balık, yumurta, peynir tüketmek, 5-6 porsiyon tahıl tüketmek, toplam 5 porsiyon sebze ile meyve tüketimiyle 70 kilo olan bir kişinin protein ihtiyacı rahatlıkla karşılanmaktadır. Fakat gereksinimin arttığı zaman yoğun spor yapma durumlarında besinlerden alınan protein ihtiyacımızı karşılamaz. Protein hapı, halter sporu veya yoğun ağırlık idmanları yapan kişiler de gereksinim iki katına kadar çıkabileceği göz önünde bulundurulduğu zaman bu kadar besini tüketmek oldukça zor olacaktır. Bunun yanı sıra besinler doğada saf karbonhidrat maddesi, protein maddesi, yağ kaynakları şeklinde bulunmamaktadır. Bütün besinler kendi içerisinde belirli oranlarda karbonhidrat maddesi, protein maddesi, yağ içermektedir ve bunları ayrıştırarak tüketebilme imkânımız yoktur. İhtiyacımız olan protein miktarını sağlayacak kadar protein kaynaklı doğal beslenmeye ek olarak karbonhidrat ve yağ maddesinden dolayı kilo almamıza neden olur. Hayvansal kaynaklı olan doğal protein kaynaklarının aynı zamanda doymuş yağ oranı ve kolesterol açısından da zengin olduğunu unutmamak gerekmektedir.

Bu durumda amatör veya profesyonel olarak sporla uğraşan kişilere ek protein takviyesi gerekir. Protein hapı takviyesi olarak iki grupla karşılaşılır. Whey protein hapı ve Kazein proteini hapı olmaktadır: Peynirin mayalanması esnasında oluşan peynir altı suyu kullanılarak imal edilen bir protein maddesidir. Sütten peynir elde edilirken peynir suyuna geçen proteinlerin birçoğu laktoalbüm maddesi ve laktoglobülin maddesidir. Kazein protein hapı çoğunlukla peynirde kalır. Peynir altı suyunun kurutulmasıyla elde edilen ürün laktoz ve protein açısından oldukça değerlidir.

Peynir Hapı İşlevleri
Protein Hapı Faydalı Olduğu Alanlar

Sporcu beslenmesinde Protein Hapı: Atletler ve diğer sporcuların protein ihtiyacı diğer sporculardan daha fazla olmaktadır. Sindirimi en hızlı olan protein kaynağı protein hapıdır. Özellikle antrenman esnasında protein açığını kapatmak amacıyla emilimi çok hızlı olan bu proteinden kullanılır. İçerisinde bulunan lösin aminoasiti sayesinde kas oluşumu hız kazanır. Vücutta glutatyon oranını arttırarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlar. Yaşlılık dönemindeki kas erimelerine karşı kullanımı sağlanır.

Kilo Vermede Protein Hapı: Kilo verme sürecinde protein hapı kullanımının faydası oldukça fazladır. Vücut proteinleri yakmak amacıyla diğer besin maddelerine oranla daha fazla enerji harcar ve bu da ağırlık kaybında etkili oluşturur. İçerisinde karonhidrat ve yağ maddesi olmasından dolayı düşük glisemik indeksli idyetler amacıyla alternatif bir kaynak olarak kullanılmaktadır.

Protein Hapı Kalp ve Damar Sağlığına Faydası: Protein hapı yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol için olumlu etkileri belirlenmiştir. Kalp hastalarının doktor kontrolünde protein hapı kullanmaları uygun görülür.
" } ] }