{ "title": "Protein Karbonhidrat", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/protein-karbonhidrat-2408.jpg", "date": "21.01.2024 05:39:19", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Protein karbonhidrat, protein, saç telinden tırnaklara kadar, bütün hücrelerin önemli bir fonksiyonel ve yapısal bileşeni olmaktadır. Vücudumuzun üretmiş olduğu enerjinin yaklaşık %5 ile %15'i, gıdalar yardımıyla alınan protein maddelerindendir. Protein, canlıların hücre yapılarının temel taşı olarak biliniyor. Bundan dolayı protein adı verilmektedir. Protein, Yunanca da ilk ya da birinci anlamında kullanılan protos kelimesinden gelmektedir. Her canlı kendine ait bir protein bileşimine sahip olmaktadır. Bilhassa da çocukluk döneminde yeterli olarak protein alımı sağlıklı bir gelişim için oldukça önem taşır. Yetişkin kişilerdeyse, enerjinin ardından hücrelerin onarımında protein mineraline ihtiyaç duyulmaktadır. Bütün bitki hücrelerinde ve hayvanlarda bir miktar protein içerse de besinlerde bulunan protein miktarı çok değişik değerlere sahip olabilmektedir. Bu yüzden bir organizmadan diğer bir organ, doku ve kan yapısını direk olarak aktarmak oldukça zor gerçekleşiyor. Her hücrede 5 bin'e yakın protein çeşidi bulunur. Bunların bir çoğunluğu enzimlerden oluşur. İnsan organizmasında olan proteinlerin farklı görevleri bulunmaktadır. Katılmadıkları biyokimyasal vukuat yok denecek kadar azdır. Besin maddesindeki protein maddelerinin görevleri, vücutta bulunan aminoasitleri uyararak vücuda has protein maddelerini oluşturuyor. Besin maddelerinde proteinin kalitesi, organizmanın ihtiyaç değişim gösterir. Proteinler doku tamirinde ve kas yapımında gerekli olan maddelerdir. Sadece karbonhidrat ve yağ miktarında bir eksik söz konusu olduğu vakit vücut proteini bir enerji kaynağı olarak kullanır. Bu şekilde bir oluşum söz konusu olduğunda, zayıf dokularda ve kaslarda kayıplar meydana gelecektir.