{ "title": "Protein Sindirimi", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/protein-sindirimi.jpg", "date": "19.01.2024 17:57:03", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Protein sindirimi, mide ve bağırsaklarda gerçekleşmektedir. Et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdalarda ve fasulye, nohut gibi baklagil olan bitkisel gıdalarda bol bulunan organik maddeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Hücre zarlarını oluşturarak yapı maddesi olarak kullanılan proteinler, enzim ve hormonları oluşturarak düzenleyici madde, hücrede yeterli karbonhidrat ve yağ bulunmaması durumunda ise enerji ham maddesi olarak kullanılan bir maddedir.

Vücuda alınan proteinlerin ne amaçla kullanılacakları önemli olmaksızın kullanılmalarının mümkün hale gelmesi için yapı taşları olan aminoasitler haline getirilmeleri yani parçalanmaları gerekmektedir. Bu amaç doğrultusunda da proteinlerin sindirimi midede başlayıp on iki parmak bağırsağında devam ederek ince bağırsakta tamamlanmaktadır. Bu bakımdan protein sindirimi üç aşamada gerçekleştirilmektedir.

Yutkunma ve yemek borusunun peristaltik hareketleri ile mideye iletilen besinler midede bazı hücrelerin gastritin hormonu salgılamasına yol açar. Kanda bulunan gastrin de mide öz sularını salgılayan bezleri uyararak HCI salgılamalarını sağlamaktadır. Bir yandan da mukus salgısıyla mide çeperinin tahrip olmaması için aktif haldeki pepsinojen enzimi ve süt çocuklarında da ek olarak lap enzimi salgılanmaktadır. Burada ilk olarak pepsinojenin HCI ile birleşip aktif bir proteinaz olarak karşımıza çıkan Pepsin'e dönüştüğü görülür. Pepsin'in de proteinlere etki edip ilk sindirim ürünü olan Pepton'lara dönüşmesi söz konusudur.

Lap enzimi ile süt çocuklarının emdiği sütün proteininin Kazein halinde çöktürüldüğü görülür. Kazein'in de Pepsin etkisi ve polipeptitlerle aminoasitlere parçalanması söz konusudur. Mide öz suları ile karışıp kimüs adı verilen bir bulamaç haline gelen besinlerin yaklaşık 2 saat sonra on iki parmak bağırsağına geçtiği ve sindirimin burada devam ettiği görülür.
" } ] }