{ "title": "Proteinli Besinler", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/proteinli-besinler-7921.jpg", "date": "21.01.2024 00:55:35", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Proteinli Besinler, Protein, tırnaklardan saç teline kadar, tüm hücrelerin önemli bir yapısal ve fonksiyonel bileşendir. Bedenin ürettiği enerjinin yaklaşık %10-15'i, besinler yoluyla alınan proteinlerden gelmektedir. Özellikle çocukluk sürecinde yeterli miktarda protein tüketimi sağlıklı bir gelişim için çok önemlidir. Büyüklerde ise enerjinin yanı sıra hücrelerin onarımı için de proteine ihtiyaç vardır. Tüm bitki ve hayvan hücreleri bir miktar protein içermesine karşın, besinlerdeki protein miktarı çok değişik değerlerde olabilir.

Hayvansal proteinli besinler: Hayvansal gıdalardan alınan proteinler, bedinin ihtiyaç duyduğu hemen hemen tüm amino asitleri içerir. Fakat kırmızı et, yüksek oranda protein içermesine rağmen ölçülü tüketilmedir; çünkü kötü kolesterole (LDL) sebep olan doymuş yağ bakımından da zengindir. Çok miktarda doymuş yağ içeren gıdaların düzenli olarak tüketilmesi, başta kalp hastalıkları olmak üzere bazı başka hastalıklara yakalanma olasılığını arttırır. Kırmızı ete alternatif olarak, yine protein bakımından zengin fakat daha az yağ içeren hindi, tavuk, gibi kümes hayvanları ve balık tüketilebilir. Dünya Kanser Araştırma Fonu'nun 2007 yılında yayınladığı rapora göre, kırmızı et tüketimi kişi başına haftada 500 gram pişmiş et ile sınırlandırılmalıdır. Sosis, pastırma, salam, hamburger eti, kavurma fast-food tavuk gibi işlenmiş etlerin tüketimi önerilmemektedir.

Bitkisel proteinli besinler: Kümes hayvanları ve Kırmızı et dahil olmak üzere, çok az miktarda et tüketiyorsanız veya hiç tüketmiyorsanız, beslenmeye protein bakımından zengin sebzeler eklenmelidir. Bitkiler, hayvansal gıdalar gibi beden için gerekli olan tüm amino asitleri içermez, bu sebeple tüketilen sebzeler iyi dengelenmelidir. İhtiyaç duyulan amino asitler açısından uygun bir diyet programı yapılmalıdır. Soya ürünleri, tahıllar, baklagiller, fasulye ve bazı yemişler bitkisel protein açısından zengin gıdalar arasındadır.

Yüksek protein içeren besinler: Beden sağlığının korunması için devamlı olarak protein alımı yapılmalıdır. Günümüzde başka yöntemleri olsa bile en sağlıklı protein alımı protein oranı yüksek besinleri tüketmekten geçer. Bedendeki protein değerini sağlıklı düzeylerde tutmak ya da protein eksiğini gidermek için yüksek protein bulundurulan besinler tüketilebilir. Yüksek derecede protein bulunduran bazı besinler şunlardır; tavuk, hindi, balık, özellikle somon balığı, yumurta, sığır eti, peynir, fasulye, süt, fıstık, yoğurt, karpuz, kabak ve tohumları, badem.

Düzenli olarak bu besinleri aşırıya kaçmadan tüketmek bünyede protein eksikliği problemleriyle karşılaşmayı engelleyebilir. Ancak vücudun protein ihtiyacını karşılanırken aşırıya kaçmamak da önemlidir. Örneğin aşırı miktarda fıstık, kabak çekirdeği tüketmek cilt hastalıklarına sebep olmak üzere iş kilo almaya kadar uzanabilir. Aynı biçimde protein deposu olan kırmızı et tüketiminde aşırıya kaçmak kolesterol sağlığını bozar, bu da kalp sağlığını tehlikeye atar.
" } ] }