{ "title": "Proteinli Yiyecekler", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/proteinli-yiyecekler-8517.jpg", "date": "20.01.2024 14:13:19", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Proteinli yiyecekler, vücutta protein en çok bilindiği özelliği kas yapma işlevine yardımcı olmaktadır. Ayrıca vücuttaki hücrelerin görevini yerine getirmeye yarar, bağışık sistemini oluşturur ve zararlı antikorları dışarı atar. Vücutta protein eksikliği olursa bir sürü hastalığa davetiye çıkarır. Sağlığın korunması için protein alınması şarttır. Protein ihtiyacı her ne kadar farklı yollardan karşılanabilir olsa bile en sağlıklısı değeri yüksek olan proteinli yiyecekler tüketilebilir. Protein kaynakları bitkisel olanlar; Kuru fasulye, nohut, kuru baklagiller, mercimek, tahıllar, bulgur, fındık, tam buğday ekmekleridir. Yeşil sebzelerin çok az bir kısmında protein söz konusudur ama emilim açısından düşüktür. Hayvansal protein kaynakları et, tavuk, süt, yumurta, balık ve peynirdir. Ayrıca elzem amino asit olarak da yumurta, tavuk, balık ve yumurta içerisinde de bulunur. Bu yiyecekleri sıralarsak;