{ "title": "Yulaftaki Protein", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/yulaftaki-protein.jpg", "date": "19.01.2024 10:56:25", "author": "Guner Gültekin", "article": [ { "article": "Yulaftaki protein, Yulaf, çok değerli bir protein kaynağıdır. Hemen hemen her derdin devasıdır. Çeşitli ülkeler yulafı tanımlarken olumlu şekilde adlandırmışlardır. Örneğin, Çinliler yulafı zindelik veren, Vikingler fiziki gücü arttıran, Romalılar ise enerji deposu diye adlandırırlar. Proteinlerin en önemlisi olan yulaf Çinliler tarafından yüzyıllar önce keşfedilmiş ve günümüze kadar önemini yitirmeden tüketilmeye devam etmiştir. Özellikle kış aylarında mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. Yulafta bol miktarda lif, protein, mineral ve tuzlar bulunmaktadır. Yulaf sağlık ve güzellik açısından da büyük önem taşır. Yulafın kalorisi oldukça yüksektir o yüzden kontrollü tüketilmesinde fayda vardır. 100 gramında yaklaşık 390 kalori bulunmaktadır. Yulaf, mineral açısından da çok zengin bir besin kaynağıdır. Vücut kaslarını tazeleyen lisina adı verilen bir proteindir.
Özellikle sporcuların en çok tercih ettiği protein, yumurta sarısı ve yulaftır. Çinliler, yulafın zindelik verici özelliğini geçmişte bulmuş, Antik Romalılar enerji depolamak için her öğün tüketmiş, Savaşçı özelliği ile bilinen vikingler ise fiziki güçlerini kahvaltıda yedikleri yulaf ezmesine borçlu olduklarını söylerler. Ayrıca bebek bekleyen anne adayları için de çok önemli bir besin kaynağıdır. Yulafı una karıştırıp emek yapıp ya da köftelerde kullanıp tüketebilirsiniz.
" } ] }