{ "title": "Yumurta Protein", "image": "https://www.protein.gen.tr/images/yumurta-protein.jpg", "date": "19.01.2024 23:19:51", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "
Yumurta Protein, birçok hayvanın özellikle kuşların embriyo yu korumak amacı ile yumurtladığı oval şeklinde ve yuvarlak olan cisimlerdir. Birçok hayvanın yumurtası besin olarak kullanılmakla beraber özellikle tavuk yumurtası insan beslenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Tavuk yumurtası sayısız yemekte malzeme olarak kullanılmaktadır. Dünyanın hemen hemen her mutfağında yaygın olarak bulunmaktadır. Yaygın olarak bilinen bıldırcın yumurtasının protein bakımından tavuk yumurtasından daha proteinli olduğu, doğru değildir. Yapılan araştırmalara göre tavuk yumurtası içerisindeki protein oranı bakımından en zengin besin olma özelliğini korumaktadır. Bir büyük yumurta yaklaşık 6 gram protein içermektedir. Yumurta proteininin %45'i sarısında, %55'i beyazında bulunmaktadır. Proteinlerin vücut fonksiyonlarını düzenleme de önemli bir görevi bulunmaktadır. Proteinler aminoasit adını verdiğimiz yapı taşlarından oluşmaktadır. İnsan anatomisi vücudumuzun ihtiyacı olan bütün aminoasitleri üretememektedir. Esansiyel aminoasitler adını verdiğimiz bu madde yumurta içerisinde bulunmaktadır. Bu sebeple yumurta da bulunan proteinlerin tamamı vücut için kullanılmaktadır. Dışarıdan alınan proteinlerin büyük çoğunluğunu yumurta tek başına karşılamaktadır. Yüksek protein içeriği ve düşük fiyatı ile yumurta mental ve fiziki olarak hızla büyüyen bebek ve çocuklar için iyi bir besindir.

Yumurta Protein, içerisinde riboflavin, folat, B12 vitamini, D ve E vitamini kaynağıdır. Protein sinir sistemi ve büyümede önemli rol oynamaktadır. Erişkin bayanlarda protein ihtiyacının arttığı gebelik ve emzirme döneminde içerdiği yüksek protein sebebi ile yumurta tüketilmeli ve temel besinler arasında bulunmalıdır. Bunun yanı sıra özellikle gelişme çağında ve yaşlılıkta da gerekli kas kütlesinin korunması amacı ile yumurta tüketilmelidir. Protein gereksiniminin arttığı enfeksiyonlu hastalar da vücut direncini sağlamak adına yumurta tüketimi tavsiye edilmektedir. Proteinleri yanı sıra yumurta da bulunan A, B, D, E vitaminleri de bulunmaktadır. Yumurta beyazında ise protein ve riboflavinin yarıdan fazlasını içerisinde ihtiva eder. Yumurta sarısındaki demir miktarı etteki demire benzer. Demir kan içerisinde bulunan önemli bir maddedir, yetersiz alındığında anemi (Kansızlık) oluşur. Ayrıca demirin büyüme ve hastalıklara karşı korunmada da rolü vardır. Bu nedenle yumurtanın tüketimi gebe kadınlar ve çocuklar gibi demir gereksinmesi fazla olan bireyler için çok önemlidir.
" } ] }