Tavuk Protein, genel olarak protein içeren besinlerin başında yer almaktadır. Beyaz etler arasında tavuk protein açısından oldukça önemlidir. Tavuk eti aynı zamanda protein kaynağı olmakla birlikte aynı zamanda az miktarda kalori içerdiğinden birçok Uzman diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Aynı zamanda tavuk eti diğer etlerle kıyaslandığında özellikle kırmızı etle kıyaslandığında protein miktarı olarak çok fazla gerisinde kalmamakla birlikte sağlık açısından daha önemli bir yeri vardır.
Kırmızı etlerin fazla tüketilmesi durumunda kalp sorunları ve kolesterol gibi ciddi rahatsızlıklarla karşılaşabileceklerinden tavuk eti tüketilerek protein ihtiyacı karşılanmalıdır. Tavuk eti genel olarak ele alındığında tavuğun bölgeleri ayrı ayrı incelenerek tüketilmelidir. Yani örnekle açıklayacak olursak tavuk göğsü diğer bölümlere göre daha fazla protein içermektedir ve genel olarak pişirilme türlerine göre de protein miktarları farklılık göstermektedir. Bizde sizler için tavuk etinde sağlıklı bir şekilde protein ihtiyacınızı karşılamanız için tavuk etinin bölümlerini ve pişirilme türlerine bağlı olarak elde edilen protein miktarlarını ayrı başlık altında açıklayacak olursak;
Tavuk Protein Bakımından En Zengin Kısımı; Tavuk protein bakımından en zengin kısmı genel olarak tavuk göğsü kısmıdır. Tavuk kısmında bulunan protein miktarı belirtmek gerekirse göğüs kısmında 100 gr tavuk etinde 30 gr. Kadar protein bulunmaktadır. Aynı şekilde tavuk eti kanat veya but kısmında bulunan protein miktarı ortalama olarak 18 gr.
Kadardır. Bundan dolayı, uzmanlar bol miktarda tavuk göğsü tüketilmesi taraftarıdır. Aynı zamanda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise tavuk göğsünde bulunan deri kısmın ayrıştırılarak tüketilmesi gerekmektedir. Tavuk göğsünde bulunan derilere sağlık açısından oldukça zararlıdır. İçerdiği yağ miktarından kaynaklı olarak kolesterol ve kalp rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Bundan dolayı, uzmanlar kesinlikle tavuk göğsünde bulunan yağlı derinin mutlaka ayrıştırılarak tüketilmesi gerektiğini uyarmaktadır.
Tavuk Protein Bakımından Pişirilme Yöntemleri; Tavuk etinin protein bakımından daha fazla protein elde edilmesi amacıyla en uygun pişirme yöntemi ise; genel olarak tavuk eti ızgarada fırında ve haşlaması yapılarak tüketilir. Dikkat etmeniz gereken husus hangi ortamda pişirilmesini sağlıyorsanız sağlayın çok yüksek ateşte pişirilmesini gerçekleştirmeyiniz. Yani yüksek ateşte pişen tavuk etlerinin içerdiği protein miktarında azalma olacaktır. Örnek verecek olursak tavuk etini mangal üzerinde pişirirken dikkatinizi çekmiştir. Yüksek ateşte ve tavuk etleri mangal üzerinde iken ateşe yakın olduğu sırada tavuk etinden bol miktarda suyu ve yağı ateşe akmaktadır. Ateşe düşen bu tavuk suyu bol miktarda protein içermektedir. Aynı zamanda protein miktarında azalma olması ile aynı zamanda içerdiği B1 vitaminde yüksek oranda kaybolmaktadır. Bundan dolayı fırında ızgara veya haşlamasını yaparken kesinlikle yüksek ateşte pişirmeyin. Bununla birlikte tavuk etinden yüksek oranda protein ihtiyacını karşılamak ve içerdiği protein miktarından azalma olmaması için uzmanlar genel olarak haşlaması yapılarak tavuk suyu ile tüketilmesinin daha sağlıklı olacağı yönünde hem fikirlerdir. Haşlaması yapılırken mutlaka deri kısmını ayrıştırarak ve iyice temizlemesini gerçekleştikten sonra kısık ateşte yavaş yavaş pişirilmesini sağlayın. Ayrıca belirtmek gerekirse tavuk etleri protein bakımından zengin olmasından kaynaklı olarak zararlı olan bakterilerin yaşam alanları olarak çok uygun bir ortamdır. Bakteriler protein içeren besinlerde yaşam alanları daha uygun ve çok çabuk şekilde çoğalabilmektedirler.