protein vücutta kas yapma işlevi ile bilinir, lakin proteinin fonksiyonları bununla sınırlı değildir. Vücutta sayıları trilyondan fazla olan hücrelerin işlevlerini yerine getirmek için 100 binden fazla değişik protein görev yapmaktadır. Büyüme çağında protein tüketimi ilerleyen dönemlerde hayati önem taşımaktadır. Bunun yanında ergen kişilerde ise hücre ve kas sağlığı için oldukça önem taşır. Protein güçlü bağışıklık sistemi oluşturmak ve vücuda giren zararlı maddeleri dışarı atan, antikorlar farklı formatlara dönüşen proteinden başka bir şey değildir. Proteinler olmadan vücudun savunma mekanizması çok zayıf kalır. Vücutta protein eksikliği sayısız hastalığın oluşmasına sebep olmaktadır.
Protein ürünleri Nelerdir?
Vücut sağlığının
korunması için düzenli olarak protein alımı yapılması gerekir. Günümüzde başka
yolları olsa da en sağlıklı protein alımı, protein oranı yüksek ürünleri ancak tüketmekle gerçekleşebilir. Vücuttaki protein değerini sağlıklı seviyelerde
tutmak ya da protein eksiğini gidermek maksadıyla yüksek protein içeren ürünler
tüketilebilir. Yüksek derecede protein içeren bazı ürünler şunlardır; hindi, balık,
tavuk özellikle somon balığı, sığır eti, peynir, fasulye, yumurta, süt yoğurt,
karpuz, fıstık, badem, kabak ve kabak tohumlarıdır. Düzenli şekilde bu ürünleri
aşırıya gitmeden tüketmek bünyede protein eksikliği problemiyle karşılaşmayı
engeller. Ancak vücudun protein ihtiyacını karşılamanın yanında aşırıya
kaçmamak da önemli olacaktır. Örneğin aşırı miktarda kabak, fıstık, kabak
çekirdeği tüketmek cilt hastalıklarına sebep olabilir, sivilce başta olmak
üzere iş kilo almaya kadar gidebilmektedir. Aynı şekilde protein deposu olan
kırmızı et tüketiminde aşırıya gidilirse kolesterol sağlığını bozar, bu da kalp
sağlığını tehdit eder.
Somon: 85 gram somon yaklaşım 23 gr protein içermektedir. Somon ayrıca omega-3
açısından oldukça zengin bir besindir. Bu yüzden cilt sağlığından, zihin sağlığına kadar
faydaları vardır.
Biftek: 85 gram biftek yaklaşık olarak 23 gr.
Protein içerir. Tam bir protein deposu olan biftek özellikle kalça kısmından
yapılıyorsa protein değeri daha yüksektir.
Yoğurt: 226
gramlık bir porsiyon yoğurt ortalama 23 gr protein içerir.
Yumurta: Büyük
bir yumurta yaklaşık 6 gr protein içermektedir. Yumurta aynı zamanda kas
sağlığı için harika besin kaynağıdır. Amino asitlerin seviyesini önemli ölçüde
belirlemektedir.
Tavuk (Kemiksiz Derisiz): 85 gram tavuk eti ortalama 24
gr, protein içeriyor. Tavuk eti kas sağlığı için oldukça yararlıdır. Bundan ziyade zayıflamak isteyenlerin menülerinin en başında bulunmaktadır.
Hamsi: 85
gram hamsi yaklaşık olarak 22 gram protein içermektedir. Hamsiler çok küçük
olmalarına rağmen sağlık bakımından bilhassa toksinleri vücudun dışına atma
işleminde önemlidir.