Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Proteinlerin Sindirimi

Proteinlerin Sindirimi

Proteinlerin sindirilmesi, Proteinler vücuda besin yolu ile alınmaktadır. Proteinlerin sindirimi ise mide ve ince bağırsakta gerçekleşmektedir. Proteinler canlı sistemlerde meydana getirilmiş olan organik makro moleküllerdir. Amino asitler yapı monomerlerinden meydana gelmektedir. Amino asitler hücrenin orgenerali olan ribozomlarda mRNA'daki genetik kodlara göre uç uça peptit bağları ile bağlanmak sureti ile proteinleri oluşturmaktadırlar. Oluşan polipeptitler (Amino asit zincirleri) sonrasında katlanarak özgün formlarını oluşturmaktadırlar. Proteinlerin sindirilmesinin temel amacı, bu katlanma ve bağları ortadan kaldırarak proteinlerin yapı taşı olan amino asitlere dönüştürmektir. Proteinler ancak sindirim ile yapı taşlarına ayrıldıktan sonra canlı metabolizmasının kullanımına katılabilmektedir.

Proteinlerin vücutta sindirimi nasıl olmaktadır?


Beslenme yolu ile vücudumuza almış olduğumuz proteinler ilk olarak mideye ulaşırlar. Mideye ulaşan proteinler gastrin hormonunun salgılanmasını başlatırlar. Gastrin hormonunun etkisi ile mide pepsinojen ve hidroklorik asit salgılamaktadır. Bu durumda midenin pH değeri düşerek midenin iç sıvısında asitlik ortamı artar. Düşmüş haldeki pH değeri, antiseptik bir etki yaratarak besinler ile alınmış olan birçok mikroorganizmanın ölümüne yol açmaktadır ve canlılar bu sistem ile bakteri ve mikroorganizmalardan korunurlar. Bu asidik ortamda bulunan proteinler, denatürasyona uğrayarak özgün yapılarını kaybederek amino asit zincirleri haline gelmektedirler. Bu sayede sindirim enzimleri de daha rahat bir şekilde peptit bağlarına etki edebilmektedir. Sonrasında ise bu düşük pH değerine sahip sıvı bulunmakta olan inaktif pepsinojen otokataliz sonucunda aktif bir form olan pepsine dönüşmektedir. Aktif pepsinin görevi, mide içerisindeki proteinleri parçalamaktır. Pepsinin etkisiyle kısa kısa peptit parçalarına ayrılan proteinler, midenin içeriği ile ince bağırsaklara aktarılmaktadır.

Midenin iç ortamı düşük pH değerine yani asidik özelliğe sahip iken, ince bağırsakların iç ortamları ise bazik bir özelliğe yani yüksek pH değerine sahiptir. Mide içeriğinin pH değeri düşük olduğundan, ince bağırsaklara ulaştığında pH değerinin yüksek olması gerekir, oniki parmak bağırsağı tarafından salgılanmış olan sekretin hormonu pankreas bezine uyarı göndererek pankreastan ince bağırsaklara bikarbonat iyonları aktarılmaktadır. Bikarbonat iyonları ise pH değerini 7-8 arasında bir değere yükseltirler. Kısa peptit parçalarına ayrılmış olan proteinler pH değerinin yükselmesi ile tekrar katlanmaya başlayınca ince bağırsaklardan kolesistokinin hormonu salgılanmaya başlar. Bu hormon pankreas bezini uyararak, pH değeri aşağı yukarı 7 olan sindirim enzimlerinin pankreastan ince bağırsağa aktarılmasını sağlar. Pankreastan ince bağırsağa aktarılan bu enzimler inaktif tripsinojen, kimotripsinojen, prokarboksipeptidaz adındaki enzimlerdir. İnce bağırsakta aminopeptidaz enzimi salgılar. Yine incebağırsaktan salgılanmakta olan enterokinaz enzimi inaktif formda bulunan tripsinojeni aktif bir form olan tripsine dönüştürmektedir. Tripsinin görevi ise diğer enzimleri aktifleştirmektir. Sonrasın da ise ince bağırsakta bulunan kısa polipeptit zincirleri halindeki proteinler bu enzimler tarafından yapıtaşlarına ayrılmaktadır. Tripsin enzimi amino asit zincirlerini arjinin ve lizin adı verilen amino asitlerin bulunduğu noktalardan kesmeye başlamaktadır. Kimotripsin ise triptofan fenilalanin ve tirozin amino asitlerinin bulunmuş olduğu noktalardan polipeptit zinzirlerini kesmektedir. Karboksipeptidaz proteinlerin karboksil ucundan, aminopeptidaz amino ucundan başlamak sureti ile proteinleri amino asitlere ayrıştırmaktadır. Bu şekilde sindirimi gerçekleşen proteinler artık bu ieşlmlerden sonra asit olarak ince bağırsağa geçmektedirler. İnce bağırsaktan salgılanan diğer enzimler yardımıyla geriye kalan amino asitlere parçalanırlar. Amino asitlere parçalanmış olan proteinler ince bağırsaktan emilmek suretiyle kan aracılığı ile karaciğere taşınırlar. Protein sindirimi bu şekilde tamamlanmış olur.
Son Güncelleme : 20.01.2024 03:02:52
Proteinlerin Sindirimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Proteinlerin Sindirimi Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Proteinlerin Sindirimi"
Ben vücut geliştirme sporuna başladım. Bu spor sayeainde kendime güvenim ve duruşum değişti. Ben bu sporla beraber beslenme şeklimize değiştirdim gün içerisinde protein ağırlıklı beslenip, sporcu proteini takviyesinde alıyorum. Aldığım profein tozu kana sekiz dakikada karışırken Esin’in erler neden kana daha geç karışıyor? Doğal protein sindirimi neden yavaş oluyor?
Engin . 28.10.2018 12:14:37
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Protein Tozu
Protein Tozu
Protein Tozu, Protein, kası oluşturan ana madde olduğundandolayı vücut geliştirme sporu yapan kişiler için en önemli besin maddesidir. Sporcuların günlük protein ihtiyacı kilo başına 2 gram olmaktadır. Kas geliştirmek, sağlıklı beslenme ve yeterli pr...
Protein İçeren Meyveler
Protein İçeren Meyveler
Protein içeren meyveler dediğimiz zaman pek çok kişi meyvelerin iyi bir protein kaynağı olmadığını söyleyebilir. Ancak bu durum meyveler içerisinde protein bulunduranların olmadığı anlamına gelmemektedir. Meyveler de protein içermekte olan gıdalar ar...
Günlük Protein İhtiyacı
Günlük Protein İhtiyacı
Günlük protein ihtiyacı protein eksikliğinin hastalıklara karşı direnci azaltmakla beraber fazla protein alımının da özellikle karaciğer için oldukça zararlı olduğu düşünülecek olduğunda bilinmesi büyük bir önem taşır. Her insandaki protein ihtiyacın...
Evde Protein Bar Yapımı
Evde Protein Bar Yapımı
Evde protein bar yapımı özellikle sporcuların ilgisini çeken tarifler arasında yer almaktadır. Daha sağlıklı bir şekilde protein alımını gerçekleştirmek ve kas yapısını daha hızlı şekilde güçlendirmek isteyenler için bu protein barların kullanımı old...
Bitkisel Proteinler
Bitkisel Proteinler
Bitkisel Protein, Protein, saç telinden tırnaklara kadar bütün hücrelerin önemli olan fonksiyonel ve yapısal hücre bileşeni olmaktadır. Vücudun üretmiş olduğu enerjinin yaklaşık %5-%15'i, gıdalar aracılığıyla alınan proteinlerden alınır. Özellikle de...
Protein Kaçağı
Protein Kaçağı
Protein kaçağı sorunu proteinüri ya da mikroalbuminüri durumu olarak karşımıza çıkan idrar örneklerinde protein miktarının aşırı derecede yüksek olması anlamına gelen bir sorundur. Protein kaçağının sadece idrarda değil böbrekte de olması söz konusu ...
Ton Balığı Protein
Ton Balığı Protein
Ton balığı protein açısındankaliteli oldukça önemli hayvansal protein kaynağıdır. Ton balığı beslenme kurallarına uygunolarak sağlıklı kilo vermek ve sağlıklı kilo almak isteyen kişiler için ideal bir protein kaynağı olmaktadır. Ton balığı konservele...
İdrarda Protein Yüksekliği
İdrarda Protein Yüksekliği
İdrarda protein yüksekliği sorununa proteinüri veya mikroalbuminüri adı verilmektedir. Normal şartlarda idrar tahlilinde eksi değerlerde olması yani bulunmaması gereken protein seviyesinin böbreklerin proteini süzememelerine bağlı olarak yükselmesi s...
İdrarda Protein Kaçağı
İdrarda Protein Kaçağı
İdrarda protein kaçağı, normal olmayan bir durumdur. Normal şartlarda idrar tahlili yapıldığı zaman kalitalif olarak protein miktarının negatif değerde olması gerekmektedir. 24 saatlik idrarda çıkabilecek olan protein miktarı 0-14 mg/dl arasındadır. ...
Protein Eksikliği
Protein Eksikliği
Protein eksikliği, günümüzde en çok çocuklarda görülen bir durum olsa bile bazen yetişkinlerde de görülebilen bir problemdir. Son derece fazla belirtiler göstererek eksikliğini hissettiren protein, vücut içesinde belli bir seviyenin altına indiğinde ...
İdrarda Protein
İdrarda Protein
İdrarda protein, aslında ilk başlarda kişiye çok büyük problemler yaşatmasa bile zamanla sorun olabilecek bir hastalıktır. Farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan idrarda protein, kişinin gözle görebileceği gibi bir hastalık değildir. Sadece kişideki ...
Protein Sentezi
Protein Sentezi
Protein Sentezi, Canlılar vücutlarına aldıkları büyük moleküllü protein barındıran besinler ile bu sentezi başlatırlar. Bu büyük proteinler parçalanırlar. Ufak parçalara ayrılan protein aminoasit olarak adlandırılır. Bu aminoasitler turgor basıncı ve...

 

Kilo Aldırıcı Protein Tozu
Protein Çeşitleri
Protein Çikolatası
Protein C
1 Yumurtada Ne Kadar Protein Var
Kan Proteinleri
Protein Tozu Zararları
Kuru Fasulye Protein
Bıldırcın Yumurtası Protein
Bezelye Protein
Mantar Protein
Yulaftaki Protein
Amino Asit Mi Protein Tozu Mu
Protein İçeceği
Et Proteini
Soya Proteini
Proteinlerin Görevleri
Protein Sindirimi
Protein Tozu
Protein İçeren Meyveler
Günlük Protein İhtiyacı
Evde Protein Bar Yapımı
Bitkisel Proteinler
Protein Kaçağı
Ton Balığı Protein
İdrarda Protein Yüksekliği
İdrarda Protein Kaçağı
Protein Eksikliği
İdrarda Protein
Protein Sentezi
Popüler İçerik
Yulaftaki Protein
Yulaftaki Protein
Yulaftaki protein, Yulaf, çok değerli bir protein kaynağıdır. Hemen hemen her derdin devasıdır. Çeşitli ülkeler yulafı tanımlarken olumlu şekilde adla...
Amino Asit Mi Protein Tozu Mu
Amino Asit Mi Protein Tozu Mu
Amino asit mi protein tozu mu, genel olarak vücudumuza besinlerle aldığımız proteinler veya supplement olarak vücuda alınan protein tozları vücut tara...
Protein İçeceği
Protein İçeceği
Protein içeceği, besinlerle yeterli miktarda protein alamayan ya da daha fazla proteine ihtiyaç duyan kişilerin tükettikleri içeceklerdir. Protein bak...
Et Proteini
Et Proteini
Et proteini, toz formda olan bir protein ürünü olmaktadır. Kırmızı etin kas yapımında ki işlevi tartışılmazdır. Bu tür protein tozları sığır etinden e...
Soya Proteini
Soya Proteini
Soya Proteini,  Whey proteini, proteinin yapı taşları olan ve kas yapımından mesul amino asitler itibariyle zengindir ve bağışıklık sistemini güçlendi...
Proteinlerin Görevleri
Proteinlerin Görevleri
Proteinlerin görevleri söz konusu olduğunda organik bileşiklerin büyük bir grubu olan protein moleküllerinin vücutta yapım ve onarım görevini üstlendi...
Protein Sindirimi
Protein Sindirimi
Protein sindirimi, mide ve bağırsaklarda gerçekleşmektedir. Et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdalarda ve fasulye, nohut gibi baklagil olan bitkisel gı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
İdrarda Protein Yüksekliği
İdrarda Protein Kaçağı
Protein Eksikliği
İdrarda Protein
Protein Sentezi
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024